Isıl İşlem Semineri

Etkinlik Tarihi: 18 Nisan 2018 14:00

ESOGÜ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ SEMİNERİ

“ISIL İŞLEM:

Başarılı ısıl işlemin ipuçları ve yenilikçi prosesler”

Metalurji Yük.Müh. Bilgi ÇENGELLİ

BODYCOTE Istaş Isıl İşlem A.Ş. / Türkiye Ar-Ge ve Eğitim Müdürü

18 NİSAN 2018, 14:00

Metalurji ve Malzeme Müh. Amfi (M101)

Özet

Isıl işlem;  otomotiv, makina, savunma, havacılık,  medikal sanayi başta olmak üzere, malzemelerin mekanik, kimyasal, iç yapı ve yüzey özelliklerini iyileştirmek amacıyla yapılan bir işlemdir.

Isıl işlem, genellikle parça üretiminin son aşamalarında yer alan bir proses olduğu için, ısıl işlem sonrasında uygunsuz bir ürünle karşılaşmak, o aşamaya kadar harcanan malzeme, enerji, işçilik ve zamanın da kaybedilmesi anlamına gelir. Bu nedenle; malzeme özellikleri, ısıl işlem öncesi parçanın geçirdiği prosesler, müşteri isteklerinin doğru anlaşılması süreci gibi hususlar ısıl işlemin sonucunu doğrudan etkileyen faktörlerdir. Dolayısı ile başarılı ısıl işlem sonuçlarının elde edilmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği hususu son derece önemli olup, bu konuda farkındalığın artırılması hem müşterilerin hem de ısıl işlemcilerin yararına olacaktır.

Bu eğitimle amacımız, genel ısıl işlem bilgisi, çeşitli proseslerin detayları ve ısıl işlemde yeni uygulamaları anlatmanın yanı sıra; başarılı ısıl işlem için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda farkındalığı da artırmak olacaktır.

Özgeçmiş

Bilgi Çengelli, Metalurji Yüksek Mühendisi olup, 1984 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Yüksek Lisansını yine aynı Üniversitede tamamladıktan sonra, 4 yıl süre ile ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır.

Özel Sektöre geçiş kararı ile birlikte; 14 yıl süre ile çeşitli firmalarda «Araştırma-Geliştirme ve Kalite Müdürü olarak görev yapmıştır.

2003 yılından itibaren Bodycote Istaş’ta Kalite ve SHE Müdürü olarak görev alan Bilgi Çengelli, 2011 yılından bu yana da  Türkiye AR-GE ve Eğitim Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.